Atatürk’ün din hocası kimdir?
Mustafa Kemal Atatürk de Hafız Mehmed Efendi Mektebi’ne gittikten sonra burada eğitim gördü. Şemsi Efendi’nin aynı zamanda Atatürk’ün öğretmeni olduğu söylenir. Bu okul 1891’de kapandı. Şemsi Efendi, Ravza-i Ta’lîm Mektebi’nin kurucusuydu, ancak bu okulun da ömrü kısa oldu.
Atatürk dini eğitim aldı mı?
Özet. Atatürk, iyi bir dini eğitim almış dindar bir adamdı. Ailesinde ve okulda aldığı dini eğitimin yanı sıra, camide vaaz verecek kadar dini konularda kendini eğitti ve Türk halkının dinini düzgün bir şekilde öğrenmesini istedi. Bu nedenle, Kuran’da Hz.
Atatürk din hakkında ne dedi?
Atatürk, Türk milletinin dinî inançları hakkında söylediği sözlerden birinde şu ifadeleri kullanmıştır: “Türk milletinin daha dindar olması gerektiğini, yani bütün sadeliğiyle dindar olması gerektiğini söylemek isterim. Ben dinime de aynı şekilde inanıyorum.” Ben gerçeğin kendisine inanıyorum. Bilinçle çelişen ve ilerlemeyi engelleyen hiçbir şey içermez.
Atatürk’ün hocasi kimdir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk hocası olan Şemsi Efendi’yi ve onun okulunu (eski tabirle) hepimiz çok küçük yaşlarda büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden duymuşuzdur. Ancak Şemsi Efendi’nin hayat hikayesi ve okulu hakkında neredeyse hiçbir bilgi veya resim yayınlanmamıştır.
Atatürk peygamber efendimize ne dedi?
Atatürk, Peygamberimizi en önemli olarak gören bir liderdir. Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah’ın ilk ve en büyük kuludur. Bugün milyonlarca insan onun izinden gidiyor. Benim adım, senin adın silinecek. Ama O sonsuza dek ölümsüzdür.”10 Aralık 2021
Atatürk’ün meşhur sözü nedir?
Atatürk’ün Sözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu! Benim naçizane bedenim bir gün toza dönüşecek, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak. Bu millete çok şey öğretebilirdim, ama sana hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış. Sizden ölmenizi istiyorum.
Atatürk cami yaptırdı mı?
Ulu önderimiz Atatürk sadece bu camiyi yeniden inşa etmekle kalmamış, aynı zamanda Japonya’nın başkenti Tokyo’daki camiyi de kendi parasıyla yaptırmış ve Fransa’nın başkenti Paris’teki caminin inşasına önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yüzlerce caminin inşasını ve onarımını sağlamıştır.
Atatürk’ün namaz kılarken resmi var mı?
Aynı sebepten dolayı, Atatürk’ün tuvalette fotoğrafı yoktur. Bir milletin geleceğini kurtarmakla, zaten en büyük ibadeti yerine getirmiş oluruz.
Atatürk zamanında din dersi var mı?
Ayrıca 1927’de ortaokul müfredatından, 1930’da ise ilkokul müfredatından “din dersi” kaldırıldı. 1930 ilkokul programına göre, sadece beşinci sınıf öğrencileri, velilerinin isteği üzerine haftada yarım saat din dersine program dışında katılabiliyordu.
Atatürk başörtüyü yasakladı mı?
Bu yasalar çok tartışılmış olsa da, kişisel görüşüme göre doğru ve gerekli yasalardır. Özetle, Atatürk dine veya başörtüsüne karşı düşmanca değildi.
Kuranda kaç din vardır?
Bu yöntem dinleri “bağlılıklarına göre” sınıflandırmak için kullanılır. Buna göre, Kuran’da din üç grubun dinine atıfta bulunur: 1. Allah’ın dini, 2. Müslümanların dini ve 3. Müslüman olmayanların (gayri Müslimlerin) dini. Bu nedenle, din hem onu ortaya çıkaran Yüce Varlığa hem de tüm insanlara aittir.
Atatürk hangi sanatçıyı dinlerdi?
Mustafa Kemal Atatürk ve sevdiği sanatçılar denince akla Safiye Ayla’nın adı gelmez. Safiye Ayla, konserde Paşa adına “Yanık Ömer” şarkısını söylemiştir. Atatürk onu sık sık büyük bir hayranlıkla dinlerdi.
Şemsi Efendi kimdir, dini nedir?
Kadiriyye tarikatının Enveriyye kolunun kurucusu, şair. İslam dünyasında Abdülkadir-i Geylanî’ye (ö. 561/1166) atfedilen ilk ve en yaygın tarikat. Halveti-Şabani tarikatının Kuşadaviyye kolunun kurucusu.
Türkiye’nin ilk öğretmeni kimdir?
Refet Angın, annesinden okuma yazma öğrendi ve Cumhuriyet’in ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun ardından Gelibolu’da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Mektebi’nin sınavını kazandı. Okula üçüncü sınıftan başladı. Küçük bir çocukken öğretmen olmaya karar verdi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün lakabı nedir?
Atatürk, askerlik yıllarındaki hizmet ve başarılarından dolayı kendisine verilen Bey (1911), Paşa (1916) ve Gazi (1921) unvanlarıyla birlikte Mustafa Kemal adını da kullanmış ve 1934 yılına kadar sık sık “Gazi” ünvanıyla anılmıştır.
Şemsi Efendi kimdir, dini nedir?
Kadiriyye tarikatının Enveriyye kolunun kurucusu, şair. İslam dünyasında Abdülkadir-i Geylanî’ye (ö. 561/1166) atfedilen ilk ve en yaygın tarikat. Halveti-Şabani tarikatının Kuşadaviyye kolunun kurucusu.
Atatürk’ün yanındaki hoca kimdir?
Mehmet Rifat Börekçi (29 Kasım 1860 – 5 Mart 1941), Türk din adamı ve siyasetçi, 1. Diyanet İşleri Başkanı. Ankara doğumlu müftü, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanıydı (1924-1941) ve Türk Kurtuluş Savaşı’nda ve Mustafa Kemal Paşa’ya önemli destek sağladı.
Atatürk neden Şemsi Efendi okuluna gitti?
Küçük Mustafa, 1887 yılının Haziran ayında başladığı ilköğrenimine, annesinin isteği üzerine bir süre Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Ancak babasının isteği üzerine kısa süre sonra modern yöntemlerle eğitim veren Selanik’teki Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilköğrenimini orada tamamladı.
Kaymak Hafız Hoca kimdir?
Atatürk’ün Mülkiye Rüşdiyesi’ndeki öğrenimi sırasında matematik öğretmeni olan Hüseyin Efendi’nin lakabı.