İçeriğe geç

Bilirkişi Raporuna Itirazda Delil Sunulur Mu

Bilirkişi raporuna itiraz edildiğinde ne olur?

Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılması için bunu gerekli görürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.

Delil tespitinde bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?

Bu bölümde tespit raporuna itiraz konusunda açık bir düzenleme bulunmamakla birlikte, Kanun’un 373’üncü maddesi ile aynı Kanun’un 283’üncü maddesi uyarınca, yokluğu tespit edilen tarafın, tespit sonucunda alınan bilirkişi raporuna karşı bir hafta içinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Bilirkişi raporu delil sayılır mı?

Rapor, hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken raporu delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

Bilirkişi raporuna kaç kere itiraz edilebilir?

Raporlara ne sıklıkla itiraz edilebilir? Taraflara teslim edilen rapora yasal süre içerisinde ancak bir kez itiraz edilebilir. Tarafların itirazlarına göre alınan her rapor için ayrı bir itiraz hakkı bulunmaktadır.

Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?

Bilirkişiler kusurları değerlendiren otoriteler değildir. Bu yetki yetkili mahkemelerdedir. Madde 27’de “Bilirkişilerin uyması gereken rehber ilkeler ve bilirkişi raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca hâkimin yetkisi dahilindedir.

Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Delil tespiti karşı tarafın yokluğunda yapılabilir mi?

Delil alma işlemi kural olarak karşı tarafın huzurunda (her iki tarafın huzurunda) yapılır. Ancak karşı taraf usulüne uygun olarak davet edilmesine rağmen gelmezse, delil alma işlemi onun gıyabında yapılır. Mahkeme diğer tarafın gıyabında da delil alınmasına karar verebilir.

Delil tespiti talebinin reddi kararına itiraz nereye yapılır?

Delil tespiti kararının uygulanmasından sonra hem delil tespiti kararına hem de delil tespiti usulüne itiraz edilebilir (HUMK m. 373 c. 1). İtiraz, delili alan mahkemeye yapılmalıdır. Delillerin takdirine itiraz belirli bir süreyle sınırlı değildir.

Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?

Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporundaki sonucunun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delillerle ispat edilebilir.

Bilirkişi delil mi gider mi?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin keyfi bir değerlendirme yoluyla bilirkişi görüşünü değerlendirme yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.

Bilirkişi raporuna itiraz sonrası ne olur?

Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruya cevap olarak, bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

Ücret Tarifesi: Ceza mahkemesi büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.

Bilirkişi raporundan sonra dava sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Bilirkişi raporu verildikten sonra mahkeme sürecinde neler yaşanabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.

Bilirkişi raporunu değiştirebilir mi?

Uzman, raporunu belirtilen süre içinde hazırlamalıdır. Ek süre verilecektir. Raporunu zamanında sunmayan uzman hemen değiştirilebilir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Yahya Kemal Hangi Nazım Şekli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kaliteli Escort