Türk edebiyatında ilk tezkire nedir?
Türk Edebiyatında Tezkire Türk edebiyatında ilk tezkire, 461 harften oluşan Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eseridir ve tezkire yazım geleneği bu eser üzerine kurulmuştur.
Tezkire-i Şuara kimin eseri?
Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlattığı Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.
Tezkiretü Ş Şuara ne zaman yazıldı?
TEZKİRETÜ’Ş-ŞU’ARÂ (HASAN ÇELEBİ) 16. yüzyılda Anadolu coğrafyasında yazılan beşinci şairin anıları. 1586 yılında yazılan eser Kınalı-zâde Hasan Çelebi Tezkiresi veya Tezkiretü’ş-şu’arâ olarak bilinmektedir.
Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?
Yazarlık tarihi bilinmeyen Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ’nın 1069-1071 ile 1658-1660 yılları arasında yazıldığı tahmin edilmektedir. Eser Aruz kalıbıyla “fe’ilâtün mefâ’ilün fe’ilün” (Timurtaş) yazılmıştır. 1948: 202, 205; Yılmaz 2001: 60-61, 70). Teşrîfâtü’ş-Şu’ara bir girişle başlıyor.
Şuara tezkiresi nedir?
TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ-Yİ MEVLEVİYYE. Esrâr Dede’nin (d? – ö. 1211/1796) Mevlevi şairlerinin biyografilerini anlattığı eseri.
Heşt Behişt ilk nedir?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.
Tezkiretü Ş Şuara kimin eseri Divan Edebiyatı?
Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan Tezkire, Anadolu bölgesinde Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’ına sunulmuştur.
Tezkire şairi kimdir?
TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu coğrafyası şairleri hakkında yazdığı ve bu alanda ilk sayılan eserdir. Tezkire-i Mecâlis-i Şu’arâ-yı Rum, Rum memleketi (Anadolu/Osmanlı memleketi) şair meclislerinin biyografileri anlamına gelir.
Şuara kimin eseri?
GÜLŞEN-İ ŞU’ARÂ (AHDÎ) Bağdatlı Ahdî’nin (ö. 1593-94) şair biyografileri. Tezkire, halk arasında Ahdi Tezkiresi, Tezkire-i Ahdî-i Bağdadî olarak bilinse de özel adı Tezkire-i Erbâb-ı Vefâ (Safâ) veya Gülşen-i Şu’arâ’dır.
Tezkire yazarları kimlerdir?
Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.
Zübdetü L eşar ne demek?
Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.
İlk tezkireyi kim yazdı?
Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey tarafından 945/1538’de Edirne’de tamamlanan Tezkire-i Sehî olarak da bilinen Heşt Bihişt ile başlar.
Teşrifatüş Şuara kimin eseri?
Özet: Teşrifâtü’ş-şu’arâ, 17. yüzyıl şairlerinden Güftî’ye ait olup Türk edebiyatının bilinen tek manzum hatıratıdır.
Sultanı Şuara kimin lakabı?
Bâkî veya Mahmud Abdülbâkî (1526 – 7 Nisan 1600), Türk Divan şairidir. Baki, Divan edebiyatının şairlerinden olup “Sultânü’ş-şuarâ” (Şairlerin Sultanı) lakabıyla anılmış ve Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olmuştur.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.
Tezkire yazarı kimdir?
2. Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey’in 945/1538’de Edirne’de tamamladığı Heşt Bihişt, diğer adıyla Tezkire-i Sehî ile başlar. Eser, bir önsöz, her biri “bihişt” (gökyüzü) adı verilen sekiz katman ve bir sonsözden oluşur.
Tezkire nedir ayt edebiyatta?
TEZKİRE: *Eski çağlarda özellikle şairler tarafından önemli kişilerin hayatlarının anlatıldığı; eserlerinden örnekler verilerek yazılan nesir türüdür. *Günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır.
Zübdetü L eşar ne demek?
Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.