İçeriğe geç

Ikilemeyi Oluşturan Sözcükler Nedir

İkileme örnekleri nelerdir?

İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.

İkilemeler hangi yollarla oluşturulur?

Oluşum biçimleri İkileme örnekleri Oluşum biçimleri Elveda, yavaşça, gıdıklayıcı, yavaşça Aynı iki kelimeyi tekrarlama Doğru, yanlış, güvende ve sağlam, en iyi arkadaş Benzer anlamlara sahip kelimeleri kullanma Az ya da çok, ileri geri, daha iyi ya da kötü, daha çok ya da daha az Karşıt anlamlara sahip kelimeleri kullanma 5 satır daha

Yırtık pırtık ikileme mi?

İkilemelerde p ünsüzüyle başlayan sözcüklerin genellikle anlamsız olduğu ve yalnızca ikilemelerde geçtiği dikkat çekicidir: Sessiz olmak; Ters Farsça olmak; Tatty; Sersemledim; Süslemek ve güzelleştirmek.

Çoluk çocuk ikileme mi?

İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).

İkilem ne demek örnek?

Bir kişiyi istenmeyen seçeneklerden birini, genellikle iki seçenekten birini takip etmeye zorlayan bir anlaşmazlık, sorun veya tartışma durumu. William Ewart Gladstone’u bir ikilemde gösteren karikatür: Bekçi köpeğinden kaçmak için tırmanırsa, adamın gazabıyla karşılaşacak, ancak adamdan kaçınmak için düşerse, köpek ona saldıracak.

Hangi ikilemeler bitişik yazılır?

Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), gırgır çekmek gerekir…

İkilem cümlesi nedir?

Tekrarlama, cümlede verilen anlamı güçlendirmek ve pekiştirmek için kullanılır. Ayrıca tekrarlamaların en önemli görevi cümledeki ifadeyi daha çekici hale getirmektir. Bu amaçla cümlelerde tekrarlamalar kullanılabilir. Ayrıca tekrarlamalar cümlelerde sıfat, zarf ve isim olarak kullanılır.

Olursa olsun ikileme mi?

{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.

Acı tatlı ikileme mi?

İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, söz dizimi öğesi olarak önemli bir ikilemeye rastlamak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”

Akça pakça ikileme mi?

Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.

Yüz yüze ikileme mi?

Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.

Kılık kıyafet nasıl bir ikileme?

İkilemeler şu şekillerde oluşur: Aynı kelimenin tekrarıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı kelimelerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı kelimelerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…

Yan yana ikileme mi?

Eski bir Türkçe kelime olan Yan, bir cümlede daraltma olarak da kullanılır. “Yan yana” birleşimi “birbirinin yanında olmak”, “bir kişinin sağında veya solunda olmak” anlamına gelir.

Yemyeşil ikileme mi?

İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuş; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız) oluşturulmuştur.

Boylu poslu ikileme mi?

Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu ikilik, büyük boy anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali boyy poslu olarak yazılır.

Saçma sapan ikileme mi?

Türkçede bazı ikilemeler eş anlamlı kelimelerle, bazıları da zıt anlamlı kelimelerle birleştirilerek oluşturulur. Saçmalık gibi ikilemlerde kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemde “sapkın” kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmadığından, yalnızca “absurd” kelimesi anlamlı kabul edilir.

Akça pakça ikileme mi?

Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.

Metinde ikileme ne demek?

İkilemeler, en az iki sözcükten oluşan ve anlamı pekiştirme, genişletme, kesinleştirme gibi işlevleri olan anlamlı sözcük öbekleridir.

Masmavi ikileme mi?

İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuş; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız) oluşturulmuştur.

Tavsiyeli Bağlantılar: Adem Elması Neden Herkeste Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir