Peygamber efendimize göre evlilik nasıl olmalı?
Peygamberimiz, “Eşlerinizde seçici olun ve eşinizle evlenin.” buyurmuştur. “(Kızlarınızı) eşleriyle evlendirin.”9 hadisiyle de eşler arasındaki uyum ve evliliğin devamı için “kefaret”in, yani eşitliğin önemli bir etken olduğuna işaret etmiştir.
Hayırlı bir eş nasıl olmalı?
c)Güvenilirlik, dürüstlük, saygı, hoşgörü, şefkat, iyilikseverlik, sabır ve öfke kontrolü gibi kişilik özelliklerini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu özelliklerin yıllar içinde edinileceğini asla düşünmeyin.
İslamda evlilik şartları nelerdir?
İslam’da Evlilik İslam’da nikah olmadan evlilik olmaz. İslami nikah, şahitlerin hazır bulunması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olması, mehir, akdin ilanı ve kutlanması gibi şartlara tabidir.
Evlilikte kriter ne olmalı?
Bu bağlamda eşlerin birbirlerine olan benzerliği, ırk ve sosyoekonomik faktörler önemlidir. Öte yandan fiziksel çekicilik, etnik köken, mezhep, sosyal düşünce ve tutumlar, eğitim düzeyi, entelektüel düzey, aile yapısı ve aile hayatına bakış açısı, zeka düzeyi gibi faktörler eş seçimini etkileyen önemli faktörlerdir.
Dinen eş seçimi nasıl olmalı?
Peygamber (s.a.s.), insanların eş seçiminde genelde zenginlik, güzellik, asalet ve dindarlık gibi özelliklere göre karar verdiklerini anlattıktan sonra şöyle buyurmuştur: “Dinî değerleri taşıyan, güzel ahlaklı olanı seçin ki…” seçiminiz size bereket ve hayır getirsin. (Buhârî, Nikâh, 15; Ebû Dâvûd, Nikâh, 2) …
Peygamber efendimiz evlilik hakkında ne demiştir?
“Eş” derken her iki cinsiyeti de kastettiğimizi bilmeliyiz. Hatta bir gün Peygamberimiz sahabelerine şöyle demiştir: “Dinini ve ahlakını beğendiğiniz biri (evli olarak) size gelirse, onu (kızınızla) evlendirin. Eğer bunu yapmazsanız, yeryüzünde fitne ve fesat çıkar.” Emirleri.
Eş seçimi kader mi?
Sonuç olarak, “Evlilik bir kader değil, kişinin tercihleri sonucu oluşan birikimlerin toplam sonucudur.” Evliliğe “kader” diyerek, insanları yanlış bilgilendirerek, kulluk vazifelerini geciktirerek, Yüce Allah’ı yanlış tanıtarak toplumda “kadercilik/cebircilik” yaymak büyük bir günahtır.
İdeal eş adayı nasıl olmalı?
Sorumluluk alabilme yeteneği, başkalarının kendi varoluşlarını ortaya koymalarına yardımcı olabilme yeteneği, stresle başa çıkabilme yeteneği, bağımsızlık ihtiyaçlarına (kendi, eş ve çocukların) cevap verebilme yeteneği, sağlıklı ve uyumlu bir eşin sahip olması gereken temel nitelikler olarak ifade edilebilir.
Evlenilecek kişi nasıl olmalı?
Buna göre eşlerde şu vasıflar aranır: Dindar ve iyi bir insan olmak, iyi ahlaklı olmak, nefret edilecek kadar çirkin olmamak, zeki olmak, masrafının az olması… Doğurgan bir kadın olmak… Kadının bakire olması… Soylu bir aileden gelmesi.
Erkeğin 4 kadınla evlenme Kur’an’da geçiyor mu?
Nisa Suresi 3. ayette esas alınan evlilik hükümlerine göre; bir erkek, eşleri arasında adaletli davranmaya güç ve razı ise; iki, üç veya dörtten fazla kadınla evlenmesi caiz olmakla birlikte, tek kadınla evlenmesinin daha hayırlı olacağı belirtilmiştir.
İslama göre evlilik nedir?
5 İslam hukukçularına göre evlilik, bir erkek ile bir kadın arasında, birlikte yaşamayı ve yardımlaşmayı sağlayan, taraflara karşılıklı hak ve yükümlülükler yükleyen bir akittir.
İslamda 2 evlilik şartları nelerdir?
Nitekim ilgili metinler incelendiğinde çok eşliliğin İslam hukukunda meşru/caiz olabileceği ortaya çıkmakta; bunun da iki temel şarta bağlı olduğu gösterilmektedir: “Eşler arasında adaleti gözetmek” ve “Eşlerin nafakasını temin etme imkânına sahip olmak”.
Bir kadının evlilikten beklentisi ne olmalı?
Kadınlar evliliklerinde sevgi dolu bir ilişki ararlar; birlikte zaman geçirmek, birbirlerini anlamak ve desteklemek isterler. Eşitlik ve paylaşım evlilikte önemli beklentilerdir. Bu nedenle kadınlar evliliklerinde sevgi, saygı, eşitlik, güvenlik ve duygusal bağ isterler.
Evliliğin temelinde neler var?
Sağlıklı ve mutlu bir evlilik için gerekli olan bu karışımın temelinde 5 temel unsur vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.
Evlilikte kadın erkekten ne bekler?
Kadınlar erkeklerden ne bekler? Şefkatli, sevgi dolu, maddi yükümlülüklerinin farkında, temiz, dikkatli, çocuklarına düşkün, yardımsever, çözüm odaklı, sürpriz yapabilen, yalan söylemeyen, aldatmayan, romantik vb. bir erkek.
Peygamberimiz Hz. Âmriye ile neden evlendi?
Hz. Peygamber’in Mısır’a elçi olarak gönderip İslam’a davet ettiği Hatib b. Ebi Beltea değerli hediyelerle geri döndü. Bu hediyeler arasında Hz. Peygamber’e Mariye verildi. Hz. Peygamber onu cariye olarak seçti.
İslamda aile yapısı nasıl olmalıdır?
Dinimize göre aile; anne, baba ve varsa çocuklardan oluşan, birbirlerine sevgi ve saygı bağlarıyla bağlı, aynı inançları, aynı düşünceleri ve aynı duyguları paylaşan, görevlerini yerine getiren bireylerden oluşan kutsal bir yuvadır.
İslamiyette evlenilecek erkek nasıl olmalı?
İslam, evlenecek kişinin asil ailesine önem verir. Ancak, buradaki soy tanımı ırkçı anlamda genetik bir yaklaşım değildir. Bu yaklaşım, ebeveynlerin dindar ve makul insanlar olmasına daha fazla vurgu yapar. Bu tür aileler çocuklarını ahlaki olarak yetiştirmeye çalışırlar.
Allah kadınlar hakkında ne diyor?
“Allah sizden istiyor; kadınlara karşı iyi ve şefkatli olmanızı istiyor; çünkü onlar sizin anneleriniz, kızlarınız veya teyzelerinizdir.” “Sizin en hayırlınız karısına karşı iyi olanınızdır. Ben de karıma karşı en iyi olanınızım.” 26 Kasım 2017