Olağan genel kurul yapılmazsa ne olur?
Yeni TTK’da, şirketlerin olağan genel kurullarının her yıl hesap döneminin bitiminden itibaren üç ay içinde yapılması öngörülmekle birlikte, bu toplantıların hiç yapılmaması veya zamanında yapılmaması halinde ilgililer bakımından herhangi bir yargısal veya idari yaptırım öngörülmemiştir.
Kooperatif genel kurul çağrısı kaç gün önce yapılır?
* Olağan genel kurul toplantısını ilk 6 ay içinde yapmayan kooperatifler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Ortakların Toplantıya Çağrılması: Ortakların, toplantı tarihinden en az 30 gün önce ve en geç 2 ay içinde genel kurul toplantısına çağrılması zorunludur.
Kooperatif yönetim kurulu ibra edilmezse ne olur?
Görevden alınmamış Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri aynı Genel Kurul’da bu organlara yeniden seçilemezler. Olumlu veya olumsuz ibra kararları Genel Kurul kararıyla geri alınamaz. Bu bağlamda 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesi hükümleri saklıdır.
Kooperatif kanununun 16. maddesi nedir?
Madde 16 – (Değişik birinci fıkra: – 3476/4 md.) Kooperatiften çıkarılma sebepleri tüzükte açıkça gösterilir. Ortaklar, tüzükte açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar. Ortaklıktan çıkarılmaya, yönetim kurulunun teklifi üzerine genel kurul karar verir.
Kooperatif genel kurul yapmazsa ne olur?
Bakanlık Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa, Genel Kurulu toplantıya bizzat çağırma izni, Kooperatif Merkezinin merkez ofisinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurularak alınabilir. Bu imkânlar kapsamında, Genel Kurul üç yıl süreyle olağan Genel Kurul toplantısı yapmazsa, Kooperatif 1163 sayılı Kanunun 81/6 maddesi uyarınca feshedilir.
Genel kurul yapılmazsa cezası nedir?
Para cezası verilir. Genel kurulu zamanında toplantıya çağırmayan, kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak veya derneğin kurulu bulunduğu yer veya tüzükte öngörülen yer dışında genel kurul toplantısı yapan dernek yöneticilerine beşyüz Türk Lirası idari para cezası verilir.
Kooperatif en fazla kaç yıl sürer?
Ancak, Genel Kurul’un karar vermesi halinde, ödemelerin kooperatifin varlığını tehlikeye sokması ve kanunen zorunlu olması halinde en fazla 3 (üç) yıl ertelenebileceği hükme bağlanmıştır. 5 (beş) yıl sonra sona erer.
Kooperatif başkanı nasıl görevden alınır?
Mevcut Türk Ticaret Kanunu’na göre, yönetim kurulu üyeleri genel kurul kararıyla her zaman görevden alınabilir. Görevden alma yetkisi kooperatifin genel kuruluna aittir.
Kooperatifler genel kurul başvurusundan kaç gün önce sisteme gerekli evrakları yüklemek zorundadır?
Dilekçe ve ekleri; Genel Kurul toplantısından en az 15 gün önce İl Müdürlüğüne verilmeli ve tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olmalıdır.
Kooperatif iflası nasıl olur?
Borçlunun ödeme yapmaktan vazgeçmesi, kooperatifler için de geçerli olan iflasın dolaysız sebebini oluşturur (İİK, m. 177/1, b. 2). Borçlunun borçlarının mal varlığından fazla olması veya borçlarını ödeyememesi, ödemelerin durdurulması anlamına gelmez.
Kooperatif yönetim kurulu üyeleri maaş alır mı?
Dolayısıyla kooperatif ve bağlı kuruluşların yönetim kurulu üyelerine sadece aylık ücret, katılım payı, memlekete dönüş yardımı ve yol yardımı olmak üzere dört kalem ödenebilmektedir.
Genel kurulda yönetim kurulu ibra edilmezse ne olur?
Yargıtay uygulamasına göre, görevden alınmamış ilgili yönetim kurulu üyesi, genel kurul onu görevden almamaya karar verene kadar görevden alma davası açamaz. Genel kurul onu görevden almaya karar verirse, herhangi bir yönetim kurulu üyesi üç aylık zamanaşımı süresi içinde iptal davası açabilir.
Kooperatif borçlarından kim sorumludur?
Bu hükme göre sorumluluk tüm ortaklara aittir ve sorumluluğun belirli bir süre için bırakılması veya tüzük yoluyla bazı ortaklara yüklenmesi mümkün değildir. Başka bir deyişle, ortakların sorumluluklarında eşitsizlik yaratan hükümlerin kooperatif tüzüğüne dahil edilmesi caiz değildir.
Kimler kooperatif başkanı olamaz?
Yetkililer, inşaat, kalkınma ve tüketici kooperatifleri dışındaki kooperatiflerde yönetim kurulu üyesi veya denetçi olarak görev alamazlar. Yetkililer, Türk Ticaret Kanunu’na (657 sayılı Kanun, md. 28) göre tacir veya esnaf olarak kabul edilmelerini gerektirecek hiçbir faaliyette bulunamazlar.
Kooperatif ortaklarının hakları nelerdir?
Pay sahiplerinin bireysel hakları: Genel kurul kararlarına karşı dava açma hakkı, oy hakkı, serbestçe istifa etme hakkı, hak ve talepleri ileri sürme hakkı, payları devretme hakkı, gelir ve giderlerdeki olumlu farklardan pay alma hakkı, işletme defterlerini inceleme hakkı, denetçilerin dikkatine sunulma hakkı, tasfiye hakkı ve pay alma hakkı.
Genel kurul yapmak zorunlu mu?
Türk Ticaret Kanunu’nun 364. maddesine göre anonim şirketlerde, her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve yılda en az bir defa olağan genel kurul toplantısı yapılması zorunludur.
Olağan genel kurul en geç ne zaman yapılır?
Olağan genel kurul toplantıları en az üç yılda bir yapılır. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantısı süresi olarak üç yıldan fazla bir süre belirlenemez. Daha kısa bir süre (örneğin 2 yıl veya 1 yıl) belirtilmişse konu bu süre içinde görüşülür.
Limited şirket olağan genel kurul zorunlu mu?
Türk Ticaret Kanunu’nun 617. maddesi, limited şirketler için genel kurul toplantılarının zorunlu olduğunu hükme bağlamaktadır. İlgili hüküm, anonim şirketlere ilişkin düzenlemeye paralel olarak, genel kurulun hesap döneminin bitiminden itibaren üç ay içinde yapılması gerektiğini hükme bağlamaktadır.
Olağan genel kurul tescili zorunlu mu?
Sermaye şirketlerinde yönetim kurulu, genel kurul tutanağının noter onaylı bir örneğini derhal Ticaret Sicili Memurluğuna vermek ve tutanakta yazılması ve yayınlanması gereken hususları düzenlemek ve ilan ettirmek zorundadır.