Balkon hangi dilden gelir?
Balkon (İtalyanca: balcone – kiriş), yapılarda dış duvar düzleminin önünde bulunan, genellikle üstü açık bir mimari bölümdür.
Alarm hangi dilden gelir?
Alarm – Nisanyan Sözlük. Fransızca alarme “silaha çağrı” [14. yy], her türlü uyarı sinyali [17. “yy]” kelimesinden bir alıntıdır. Kelime İtalyanca all’ arme, “silaha!” kelimesinden gelir. Cümleden bir alıntıdır.
Rab hangi dilden gelir?
Rab (Arapça: رَبٌّ, İbranice: Rabi רב, İngilizce: Lord) İbranice kökenli bir kelime olup “efendi” veya “kral” anlamına gelir.
Grev hangi dilden gelir?
Grev – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca grève² kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür ve “iş durdurma” anlamına gelir. Bu sözcük, Grève “Paris’te bir meydan” özel adından türemiştir. Bu özel ad, Fransızca grève¹ “çakıllı dere kumu, mil” kelimesinden türemiştir.
Balkon ismi nereden gelir?
Fransızca balcon kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür ve “kirişle desteklenen cumbalı pencereli bir ev” anlamına gelir. Bu kelime Eski Yüksek Almanca balko kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür ve “kiriş, ağaç gövdesi, destekleyici ağaç” anlamına gelir.
Merdiven Türkçe kökenli mi?
Merdivenler – Nisanyan Sözlüğü. Farsça nardubān نردبان “merdivenler” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Farsça nard نرد “masa, tahta” kelimesinden türemiştir. 14.
Gece Türkçe kökenli mi?
Eski Türkçe “kéçe”, “gece, geç vakit” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kéç “geç” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için bkz. Geç. Ön /é/ sesinin Geç- fiilinden türemiş olması durumunda bunu açıklamak zordur.
Öfke Türkçe bir kelime mi?
Öfke – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe Öpke “1. “Akciğer” kelimesinden türemiştir, 2. Kızgınlık, öfke. Bu kelime Eski Türkçe öp- “öpmek, yutmak, aniden nefes almak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +gA ekiyle bitmiştir.
Duman Türkçe kökenli mi?
Duman – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tuman “sis, bulut” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe tun- “kapatmak, hava bulutlu hale gelir” fiilinden, Eski Türkçe +(g)An ekiyle türemiştir.
Efendi hangi dilden geçmiştir?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Bre hangi dilden gelir?
Arnavutça bre, “kardeş” kelimesinden alınmış bir ödünç kelime olması mümkün; ancak bu kesin değil. Bu kelime, İliryaca bra, “kardeş (adres)” kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Mevla hangi dilde?
Mevla kelimesi, “İslam hukukunda kölesini azat eden efendi, azat edilmiş köle ve vela akdinin taraflarından biri için kullanılan bir terim” olarak karşımıza çıkmaktadır.1 Arapça vly kökünden gelen “mevla” kelimesi, “koruyucu, yönetici, efendi, hükümdar” fiilinden türetilmiştir.
Beton hangi dilden gelir?
Beton – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca béton kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “her türlü duvar harcı, özellikle çimento harcı” anlamına gelir. Bu kelime Latince bitūmen kelimesinden gelir “1. akçaağaç reçinesi, 2. genel reçine, “zift” kelimesinden geliştirilmiştir. Bu kelime Latince betula “akçaağaç” kelimesiyle ilişkilidir.
Kürtaj hangi dilden?
Türkiye’de, gebeliğin ilk 10 haftasına kadar tıbbi olarak yasal sınırlar içinde yapılabilen kürtaj, uzman bir doktor gözetiminde yasal olarak yapılmaktadır. Fransızca “kürtaj” kelimesinden türetilen kürtaj, aynı zamanda uterin tahliye olarak da adlandırılır.
Sigorta hangi dilden gelir?
Sigorta kelimesi, Türkçe’deki İtalyanca sicurta kelimesinden gelir. Ahilik gibi mesleki dernekler, kurdukları yardım fonlarıyla Osmanlı İmparatorluğu’nda sigortanın ilk örneklerini sunmuştur. Bu fonlar, üyelerini yangın ve ölüm gibi günümüzde hala zorunlu sigorta olan risklere karşı korumuştur.
Balkon ne demek argo?
Argoda meme anlamına gelir. Çoğul eki yoktur.
Menfez hangi dilden gelir?
Geçit – Nişanyan Sözlüğü. Arapça manfaḏ منفذ kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, “girinti, oyuk” anlamına gelir ve nfḏ kökünden gelir.
İlk balkonu kim buldu?
Balkon Balkonun tarihine baktığımızda ilk olarak Mısır ve İran’da tasarlandığını görürüz. Burada her şey hiyerarşik düzen ile ilgilidir. Balkonun alt kısmındaki insanlar üzerindeki hakimiyeti göstermek amaçlanmıştır. Zamanla balkonun tarihteki yeri değişir ve yeni işlevler ve amaçlar kazanır.
Pencere Türkçe kökenli mi?
Pencere – Nisanyan Sözlüğü. Aynı anlamına gelen Farsça pancare kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu kelime Farsça bād “rüzgar, esinti” ve Farsça gīr “tutmak” kelimelerinin +a son ekiyle birleşmesiyle oluşmuştur.